Americkí majitelia zvažujú ponuky na odpredaj U. S. Steel Košice

12.11.2012 Košice

Košice 12. novembra (TASR) – Americký koncern United States Steel Corporation, ktorý je materskou spoločnosťou najväčšej oceliarskej továrne v strednej Európe U. S. Steel (USS) Košice, zvažuje odpredaj svojej európskej dcéry.

O predaji spoločnosti sa už dlhšie špekulovalo a medzi zamestnancami USS informácia vyvolávala neistotu. Hovorca spoločnosti USS Košice Ján Bača dnes potvrdil, že nešlo len o neoverené dohady. "Dostali sme ponuky týkajúce sa U. S. Steel Košice, keďže má dobré finančné výsledky a strategickú pozíciu v regióne. USS predstavuje atraktívny majetok so skúsenými zamestnancami, výkonnou prevádzkou a veľmi spoľahlivou a výhodnou pozíciou z hľadiska nákladov," uviedol Bača.

O predaji spoločnosti špekulovali aj americké médiá. Denník Korzár priniesol informáciu, že ako potenciálneho kupca uvádzali najväčšieho svetového producenta ocele ArcelorMittal, ktorý vlastní známy indický multimiliardár Lakshmi Mittal. Dnes sa skôr hovorí o záujme nemeckej spoločnosti ThyssenKrupp, či ukrajinských oceliarov.

„USS takisto ponúka dobrú skladbu produktov pre rastúce trhy V-4. United States Steel Corporation je presvedčená, že je rozumné v kontexte jej celkových kapitálových pomerov zaoberať sa prejaveným záujmom, a to spôsobom, ktorý maximalizuje návratnosť pre akcionárov. Do tohto času nebolo prijaté žiadne rozhodnutie," doplnil informácie Bača.

U. S. Steel Košice zamestnával koncom minulého roka 11.095 ľudí. Priemerná mzda dosahovala sumu 1251 eur mesačne.

Podľa denníka Korzár dnes odborový predák spoločnosti Mikuláš Hintoš potvrdil, že odborári rokovali s vedením spoločnosti o možnosti predaja. Nechcel však bližšie konkretizovať obsah rokovania. Uviedol len, že ich prezident spoločnosti informoval o situácii a v prípade, že bude prijaté konkrétne rozhodnutie, budú zamestnanci informovaní. Meno potenciálneho záujemcu o odkúpenie spoločnosti je prísne utajené.
 

Vyberte región